Metaal Carrousel, perspectief voor langdurig werklozen, Delfzijl

“Gewoon iets doen en het goed doen”

Jaarlijks doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaringen op bij metaalbedrijven en ontvangen bij goed gevolg een certificaat voor succesvolle deelname aan de Metaalcarrousel. Ze beschikken na het traject over een lasdiploma en een goede basis voor een baan in de metaal. Dit werkervaringsproject is 6 jaar geleden opgezet op initiatief van Jur Lommerts  (directeur van Jansen & Heuning) samen met Henk Slik (directeur PMF Mechanical) en Reinier Brongers om langdurig werklozen te interesseren voor een functie in de metaaltechniek.

In de afgelopen jaren hebben 56 mensen het project met succes afgerond, van wie een kwart is uitgestroomd naar een BBL-opleiding in de metaal. Uit onderzoek bij de dienst Werk van de gemeente Groningen blijkt dat minimaal 30 deelnemers sinds hun deelname geen uitkering meer ontvangen.

Henk Slik, PMF Mechanical: ‘Succesformule’ UWV Werkplein, de gemeente Groningen en de omliggende gemeenten dragen kandidaten voor. De gemeente Groningen voert de eerste selectiegesprekken. Bij de selectie worden geen voorwaarden gesteld aan (voor)opleiding, scholing, leeftijd of geslacht, belangrijk is vooral de wil van de kandidaat om een vak te leren en daarin werkzaam te zijn. De Carrousel bestaat uit een vijf weken durende NIL-lasopleiding (Migmag2) bij de MSO, de Stichting Metaal- en Scheepsbouw Opleidingen, waarna de deelnemers in verschillende bedrijven telkens vier weken stage lopen. Vorig jaar vonden de stages plaats bij Stork, Ferro Fix en Muelink en Grol in Groningen, Mark Climate Technology in Veendam, VB Trailerbouw in Bedum, GS Yard in Waterhuizen en PMF in Delfzijl.

Henk Slik, directeur van PMF Mechanical in Delfzijl, is bestuurslid van de Stichting Carrousel Noord die de Carrousel organiseert. “De Carrousel is een op het oog simpele, naar onze bescheiden mening, succesvolle formule. Natuurlijk kent elk traject afvallers: de switch en soms ook de match naar de techniek en de daar geldende moraal valt soms tegen. Maar er zijn hoofdzakelijk echte successen. Zo werken bij PMF inmiddels 4 mensen die dit traject gevolgd hebben. En heel bijzonder: één van onze eerdere kandidaten was dit jaar genomineerd voor de Noorderpoort Jaarprijs als beste leerling. Daar zijn wij erg trots op.”

Chapeau voor deelnemers, bedrijven en projectteam Henk Slik had lovende woorden voor iedereen die bij de Carrousel betrokken is. “Chapeau aan de kandidaten, die allemaal hun lasdiploma hebben gehaald. En veel dank natuurlijk aan de 17 bedrijven die afgelopen jaren een stageplaats boden en tijd en mensen beschikbaar maakten voor de begeleiding. Special dank voor het projectteam: Leidy Fennema, accountmanager van de gemeente Groningen, Lilian de Man, jobcoach bij de gemeente, en Bert Brals, projectleider. En natuurlijk dank voor de gemeentes, EZ en de stagebedrijven die dit financieel mogelijk maken. Een mooi voorbeeld van teamwork: gewoon iets doen en het goed doen.”

Ik wil contact opnemen!
Metaal Carrousel, perspectief voor langdurig werklozen, Delfzijl

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!