De Stikstof fabriek Zuidbroek van Gasunie krijgt vorm, Zuidbroek

Het begon voor PMF met het winnen van de aanbesteding van 6 cyclone separators voor het Gasunie mengstation en vervolgens de levering en montage voor sampling en flow metering.

Voor de productie-installatie hebben we vanuit onze vestiging in Zuidbroek voor de productie installaties de leidingbruggen, primary supporting steel en trappen en bordessen mogen leveren en monteren.  Daarnaast hebben we de hoofdaannemer ondersteund met het monteren en lassen van piping systemen.

De stikstoffabriek is nodig om de gasproductie in Groningen terug te dringen. Daarvoor in de plaats wordt gas uit met name Rusland en Noorwegen geïmporteerd. Omdat gas uit Nederland een andere samenstelling heeft dan het geïmporteerde gas is het nodig om ongeveer acht procent stikstof toe te voegen zodat dit gebruikt kan worden met toestellen hier in Nederland. Deze stikstoftoevoeging gebeurt straks bij Zuidbroek.

De stikstof wordt uit de buitenlucht gewonnen. In de fabriek wordt de lucht gezuiverd, en in de hoge kolommen die je ziet wordt de stikstof van de zuurstof gescheiden. Dat gebeurt bij temperaturen van 180 tot 185 graden onder nul. De stikstof wordt vervolgens onder druk gemengd met geïmporteerd gas in een mengstation naast de fabriek. De fabriek in Zuidbroek zal 180.000 kubieke meter stikstof per uur kunnen produceren, waarmee maximaal 10 miljard kubieke meter geïmporteerd aardgas per jaar op de gewenste kwaliteit kan worden gebracht.

Ik wil contact opnemen!
De Stikstof fabriek Zuidbroek van Gasunie krijgt vorm, Zuidbroek

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!